potatis&pärlspont.blogg.se

På den här bloggen kommer du kunna följa oss i våran renovering av våran gård som är från 1800-talet och hur vi försöker återskapa gården som den en gång har kunnat sätt ut. Vi började denna resa redan 2012 men jag ska försöka få er o hänga med nu när huset börjar ta form. Ännu har vi mycket kvar. Du kommer även få följa oss i våran resa att bli självförsörjande månskensbönder.

salen, Äggoljetempra

Kategori: Byggnadsvård, Renovering , Salen / vardagsrum, Äggoljetempra och andra målerier

 
 
 
 
 
 
Äggoljetempra och linjolja umbra grå. 
 
Vi bestämde oss för att testa måla med äggoljetempra i vardagsrummet /salen, underlaget valde vi lumppapp. Det noga med underlaget då äggoljetempran gärna avslöjat väggens brister. Jag upplevde den som svår att arbeta med då den skvätte och var trög arbetad, men vi blandade ut den mer och det vart genast lättare att arbeta med dock fick vi måla flera omgångar för att få ett jämnt och teckande resultat. Men vi rekomenderar att inte blanda för tjock då det blir sämre rsultat av det. (Gärna samma konsistens som filmjölk, då har du hittat rätt.) Man lär vara snabb när man målar och inte måla på redan målad "blöt" färg för då släpper färgen från lumppappen.  Otroligt drygt! Och du får snällt vänta till nästa dag och måla där färgen släppt. 
 
 Denna vägg målade Emil snabbt men hade hel fel teknik, därav den flammiga teckningen. Han rollade uppifrån och ner. Vi kom på att min mer "flamsigare" teknik var bättre. "Hit och dit, kors o tvärs" teknik var den bästa för o få en fin teckning. 
 Men som sagt första svängen spelar inte så stor roll för du lär göra det ett par svängar innan det helt rätt. Det var absolut jätte kul och testa och känns häftigt att måla med vatten, linojla, ägg och färgpiggmänt. Helt ofarlig och gammelvärden med ett riktigt fint resultat. Väggarna ser nästan ut som sammet. Det bara fråga så ska jag försöka svara på era frågor så gått jag kan. :) Och glöm inte att ha färgen i kylskåpet när du inte andvänder färgen då det är ägg i färgen. ;) och rör om ordentligt innan andvänding igen. 
 
Hej så länge! 
Kommentera inlägget här: